Contact
Wij staan voor u klaar
Bereikbaar tot 21:00!
088-808 78 00
Email ons
info@letselschadezzp.nl
Ons adres
Goudse Rijweg 400
3031CK Rotterdam
Wij staan voor u klaar.
Neem contact met ons op
Heeft u een vraag of wilt u kosteloos en vrijblijvend deskundig advies ontvangen?
Bel ons dan op 088-808 78 00 of maak gebruik van het contactformulier. Wij nemen binnen één werkdag contact met u op.
ZZP’er en letselschade FAQ
De positie van de ZZP’er maakt hem kwetsbaar bij ziekte en arbeidsongeschiktheid door letselschade. De schadevergoeding vanwege de arbeidsongeschiktheid door het letsel, loopt dan ook vaak snel op. Als niet wordt gewerkt, is er geen inkomen. Omdat de werkzaamheden wel voltooid moeten worden en er meestal geen vervanging is, loopt een ZZP’er de kans dat opdrachtgevers derden inschakelen voor de werkzaamheden. Duurt het letsel en de arbeidsongeschiktheid lang, dan loopt de ZZP’er de kans opdrachtgevers te verliezen. De ZZP’er loopt daarom niet alleen tijdens zijn arbeidsongeschiktheid een risico. Er is bovendien een kans dat zijn onderneming geen opdrachtgevers meer heeft na het herstel.
Naast direct gemis aan inkomen, bestaat er bij langdurig letsel kans op verlies van opdrachten, klanten en opdrachtgevers, zodat ook als het letsel weer is genezen en werken weer mogelijk is, de opdrachten niet altijd voor het oprapen liggen. Het verlies aan inkomsten eindigt dan niet op het moment van herstel. Het verlies aan inkomen van een zelfstandig ondernemer dat ontstaat na een ongeval met letselschade wordt meegenomen in de schadevergoeding.
De (financiële) impact waarmee de ZZP’er te maken kan krijgen bij letselschade na een ongeval, is daarom vaak vele malen groter dan die van een werknemer in loondienst.
De belangrijkste schadepost bij een ondernemer of ZZP’er is vaak het verlies aan inkomen, het gaat hierbij om het verlies aan arbeidsvermogen dat direct ontstaat. Maar ook om toekomstig verlies aan inkomen en kosten voor aanpassingen van de werkplek, arbeidsdeskundige begeleiding enzovoort. Daarnaast kan er natuurlijk sprake zijn van schadeposten als een hulp in huis, tuinman, reiskosten, medische kosten en smartengeld.
Een belangrijk aspect bij de schadevergoeding aan de zelfstandig ondernemer en ZZP’er is de belasting. Om te voorkomen dat de onderneming of ZZP’er belasting betaalt over de schadevergoeding geeft de aansprakelijke parti een belastinggarantie. Dit houdt in dat de schadevergoeding gegarandeerd netto is. U betaalt geen inkomstenbelasting of premie. Mocht de fiscus menen dat wel belasting moet worden betaald dan voert verzekeraar verweer en betaalt de verzekeraar eventueel verschuldigde belasting.
Bent u zelfstandig ondernemer of ZZP’er en heeft u letselschade opgelopen, zoek dan altijd juridische ondersteuning van een letselschadeadvocaat of letselschadespecialist met ervaring in het bijstaan van zelfstandige ondernemers.
Het begeleiden van een ondernemer en ZZP’er met letselschade vergt specialistische kennis over ondernemerschap, ondernemingsrechtelijke aspecten, boekhouding en berekening van het verlies aan inkomen of omzet in de onderneming.